Directiemeubilair
Directiemeubilair is er in vele vormen, omdat elke directiekamer inrichting...

Entreemeubilair
Het entreemeubilair van uw bedrijf is het visitekaartje naar uw klant...
 

Verlichting

Uit onderzoek is gebleken dat meer dan de helft van de werknemers ontevreden is met de verlichting in hun kantoorruimten. Van de ondervraagden die werkten met beeldschermen was dat zelfs 80%. Reden genoeg dus voor bezorgdheid.

Slecht licht maakt ziek

Het lichaam heeft licht nodig. Uit alle onderzoekingen blijkt wat lichtdeskundigen al jarenlang verkondigen: licht en gezondheid hangen nauw met elkaar samen.

Onze verwachting van het licht overdag is zoals het daglicht eruit ziet: met de grootste helderheid boven ons en een grote gelijkmatigheid van het licht. Direct stralende verlichting draait de boel precies om: het licht wordt gereflecteerd door de vlakken in het onderste gedeelte van de ruimte, naast en onder ons dus.

Zo ontstaat dus de grootste helderheid in de onderste helft van de ruimte, hetgeen meer de helderheidsverhouding van het avondlicht weergeeft, dan van het daglicht. Je werktafel en de rest van het meubilair plus de vloerbedekking worden de reflectievlakken en deze bepalen de hoeveelheid licht in de ruimte. Je kijkt dus als het ware de hele dag in de reflectie van het licht en als je opkijk lijkt de ruimte donker.

Een tegennatuurlijke situatie

Licht is dus een ondergeschoven kindje op de werkplek. Daarom is mijn boodschap aan projectontwikkelaars en opdrachtgevers: beschouw verlichting niet langer als onderdeel van het gebouw, maar beschouw verlichting als onderdeel van de inrichting.
Moderne organisaties veranderen snel. Ze zijn dynamisch creatief en flexibel. Dit heeft zijn weerslag op kantoorconcepten en dus ook op de verlichting ervan.

Een lichtdesigner is iemand die optimaal gebruik probeert te maken van de verschillende eigenschappen van licht bij het inrichten van een bepaalde ruimte. Het gaat bij verlichtingsoplossingen niet om de decoratieve waarde van de lamp, maar om de waarde van het licht dat hieruit komt. Hierin onderscheidt de lichtdesigner zich.

Nieuwste inzichten

Licht is zo vanzelfsprekend dat we er nauwelijks aandacht aan besteden. Licht is als lucht, een gegeven. Een mens denkt net zo min na over het begrip ‘licht’ als een vis over water. Uit nieuw onderzoek blijkt dat in onze kantoren vanuit biologisch standpunt bezien onvoldoende licht is waardoor ons lichaam onvoldoende stimulansen krijgt. Licht beïnvloedt namelijk onze lichaamstemperatuur (heel belangrijk!), melatonine-gehalte, hartslag, alertheid, oogbewegingen en hersengolven. Anders gezegd: licht is een krachtig middel om het menselijke lichaam en het gedrag te sturen. Wanneer hieraan iets gedaan wordt, leidt dat tot aanmerkelijk minder ziektevezuim, productieverhoging en minder ongevallen. Licht moet zoveel mogelijk aansluiten bij het dag-nacht ritme, bij de dagen van de week en bij de seizoenen. Met kunstlicht streven wij een zodanig licht na dat:

• in een optimaal visueel gemak voorziet;
• als het meest aangenaam wordt ervaren;
• zoveel mogelijk de esthetiek van de ruimte ten goede komt;
• energie bezorgt!
Naar het waarom laat zich raden. De mens heeft namelijk, behalve het pure ‘zien’, nog andere behoeften die wel degelijk met licht te maken hebben, namelijk:
• regulering van de biologische klok (nachtdiensten);
• de behoefte aan stimuli (van hartslag, hersenen enzovoorts);
• stemming (winterblues);
• productiviteit, veiligheid en ziekteverzuim.

Wie dit leest , zal het niet verbazen dat licht een therapeutische waarde heeft. Zo zal het de komende jaren belangrijk worden om daglicht, via allerlei hulpmiddelen, tot diep in de grote gebouwen te laten doordringen (alleen al vanwege het feit dat de lichaamstemperatuur bij gedempt licht terugloopt). Licht is op elk niveau deel van onze werkelijkheid. Een matig middel, dat bovendien leven en schoonheid schenkt.
 

Bent u ook op zoek naar een goed kantoorconcept, orthopedische bureaustoelen, kantoormeubelen en bureaustoelen welke past bij uw organisatie.
Tel: 0478-516283


Wij leveren o.a. in Limburg, Noord Brabant, Gelderland, Utrecht, Sevenum, Sittard, Beringe, Asten, Roermond, Bergen, Venray, Venlo, Maastricht, Heerlen, Hoensbroek, Helmond, Uden, Den Bosch, Eindhoven, Tilburg, Waalwijk, Oosterhout, Beugen, Nijmegen, Arnhem, Veenendaal, Doetinchem, Apeldoorn, Utrecht, Amersfoort, Amsterdam, Rotterdam, Enschede en Zwolle.
Copyright 2011 © Lugom.nl
All rights reserved.